Dessa filmer visas i höstens repertoar

Obs! Repertoaren varierar ortvis.

438 DAGAR (Jesper Ganslandt, SE 2019) 123 min, K/F16, suom. tekstitys

I filmen som baserar sig på verkliga händelser, sätter journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson allt på spel när de korsar gränsen mellan Somalia och Etiopien. De vill undersöka hur jakten på olja drabbar befolkningen och med egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare kastas de in i en mardrömslik verklighet och en kamp om överlevnad, där vänskapen blir deras viktigaste vapen.

AMATÖRER (Gabriela Pichler, SE 2018) 110 min, K/F7, suom. tekstitys

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpriset för sin roman Allt jag inte minns.

“Det finns få som med sådan lätt hand kan fånga sin samtid och skildra den med både skärpa och
värme som Gabriela Pichler. Precis som i genombrottet Äta sova dö pulserar Amatörer av rå energi, humor och mänsklig empati.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA FILM” (Svenska Dagbladet)

AMUNDSEN (Espen Sandberg, NO 2019) 125 min, K/F 12,  suom. tekstitys/sve. textning

Drömmen om att nå Nordpolen pinar Roald Amundsen hela hans liv. Han är besatt av tanken att hitta de sista områdena i världen som inte har kartlagts. Filmen berättar om Amundsens gränslösa iver som polarforskare och avslöjar tragedin, som han utsatte sig själv andra för när han offrade allt för de isbelagda ödemarkerna för att nå sin dröm – bara för att upptäcka att det inte finns något att finna på Nordpolen.

BEFORE THE FROST/ Før frosten (Michael Noer, DK 2019) 104 min, K/F16, eng. textning/tekstitys

Det är hårda tider på landsbygden på 1800-talet. En tung vinter väntar. För att klara av att försörja sig och sin familj, är Jens tvungen att göra en överenskommelse med ortens storbonde. Detta blir en stor uppoffring.

BRITT-MARIE VAR HÄR (Tuva Novotny, SE 2019) 97 min, S/T, suom. tekstitys

När Britt-Marie (Pernilla August), 63, lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Britt-Marie hamnar i det avfolkade Borg, där livet för de flesta andra också tycks vara förbi. Men i Borg finns också drömmar, som väcker Britt-Maries väl undangömda framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. Filmen baserar sig på Fredrick Backmans roman Britt-Marie var här.

CHARTER (Amanda Kernell, SE 2020)

Alice, som bor i Stockholm, har nyligen genomgått en svår skilsmässa och hon har inte sett sina barn på två månader, eftersom hennes ex-man som bor med dem i norra Sverige har hindrat henne från att träffa dem. Medan hon väntar på det slutliga vårdnadsbeslutet får hon mitt i natten ett telefonsamtal av sin upprörda son Vincent. Hon reser omedelbart iväg till norra Sverige för att träffa honom och hans syster Elina. När hennes hopp om försoning med barnen krossas vid ankomsten, rövar hon bort dem och ger sig iväg på en olovlig resa till Teneriffa för att försöka bygga upp relationen med dem igen. (norden.org)

Nominerad till Nordiska rådets filmpris!

ECHO/Bergmál (Rúnar Rúnarsson, IS 2019)

Island i juletider … När alla förbereder sig inför julfirandet sprider en märklig atmosfär ut sig över landet och avslöjar känslor av såväl spänd förväntan som oro. Mitt ute på landsbygden brinner en övergiven bondgård. I en skola sjunger elevkören julsånger. I ett slakteri paraderar kycklingarna på rad. I ett museum grälar en mamma med sin ex-man på telefon. I ett vardagsrum tvingar en ung tjej sin mormor att testa det nya headsetet för virtuell verklighet … Genom 56 scener tecknar Bergmál (Echo) ett bitande och ömsint porträtt av det moderna samhället. (norden.org)

Nominerad till Nordiska rådets filmpris!

MITT LIV SOM HUND (Lasse Hallström, SE 1985) 101 min, K/F7, eng. tekstitys/textning

En älskad svensk klassiker, som utspelar sig i slutet av 50-talet. Filmen handlar om 10-åriga Ingemar som bor med sin bror och deras sjuka mor. Han blir skickad till släktingar på landet över sommaren och möter där personer som kommer att påverka hela hans liv. Lasse Hallström Oscar-nominerades som bästa regissör för filmen.

EN DEL AV MITT HJÄRTA – OLET AINA SYDÄMESSÄNI (Edward af Sillén, SE 2019) K/F7, 116 min, suom. tekstitys

En musikalfilm, som baserar sig på Tomas Ledins låtar! 35-åriga Isabella är en driven affärskvinna inom Stockholms finansvärld. När hon åker hem till sin barndoms småstad för att fira sin pappas sextioårsdag känner hon sig som en vinnare, den enda av det gamla skolgänget som det gått riktigt bra för. Isabellas självförtroende kommer av sig när hon inser att Simon, hennes stora tonårsförälskelse, ska gifta sig med Isabellas barndomskompis Molly och att hon inte ens är bjuden på bröllopet. Isabella är van vid att få som hon vill och det stör henne att se Simon lycklig tillsammans med någon annan. En del av Isabellas hjärta kommer alltid att slå för Simon.

EN KOMIKERS UPPVÄXT (Rojda Sekersöz, SE 2019) 92 min, F/K12.

Tolvårige Juha Lindström (Johan Rheborg) är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker och hans föreställning, En komikers uppväxt, spelas för utsålda hus i Stockholm. En kväll blir han kontaktad av en sina gamla klasskamrater, vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna. Filmen baserar sig på Jonas Gardells älskade bok med samma namn, som blivit en modern klassiker. Filmen är regisserad av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz.

HAPPY ENDING (Hella Joof, DK 2018) 100 min, K/F12, suom. tekstitys

Helle har väntat i åratal på att hennes make arbetsnarkomanen Peter äntligen skulle gå i pension och att paret skulle kunna inleda lugna pensionsdagar utan brådska i vardagen. Helle drömmer om att paret skulle resa runt världen, men Peter har helt andra planer. När Peter kommer hem efter den sista arbetsdagen, har han överraskande nyheter. Han har köpt en andel i en vingård och satsat alla parets besparingar på projektet. Happy Ending är en romantisk komedi om åldrandets skönhet.

ITALIENSKA FÖR NYBÖRJARE/ Italiensk for begyndere (Lone Scherfig, DK 2000) 108 min, K/F7, suom. tekstitys/sve. textning

Den här roliga och hjärtliga filmen handlar om en grupp invånare i en liten stad. Deras gemensamma nämnare är att de, av olika orsaker, alla går på samma italienska kurs. Filmen har blivit en modern klassiker och är gjord enligt Dogma –manifestet. 

UNCLE/Onkel (Frelle Petersen, DK 2019)

Kris bor med sin delvis handikappade farbror på danska landsbygden och tillsammans sköter de en liten gård. I deras lite kantiga, men ändå kärleksfulla, relation som bygger på dagliga rutiner behövs inga ord. Kris är den dominerande arbetshästen och hon har tagit på sig en moderlig och överbeskyddande roll gentemot sin farbror. När Kris räddar en kalv under en komplicerad förlossning, vaknar hennes intresse för veterinärvetenskapen åter upp. Hon utvecklar en vänskap med den pratsamma veterinären Johannes och börjar småningom uppleva livet utanför gården. När kärleken korsar hennes väg dyker en eventuellt livsomvälvande fråga upp. (norden.org)

Nominerad till Nordiska rådets filmpris!

UNDER THE TREE/Undir Trénu (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, ISL 2017) 89 min, K16, eng. tekstitys

Agnes kastar ut Atli hemifrån och Atli flyttar in hos sina föräldrar. Där inleder han kampen om att få delad vårdnad om sin dotter, samtidigt som han hamnar mitt i föräldrarnas och deras grannars konflikt om det ödesmättade Trädet, som växer så vackert på föräldrarnas gård, men som skuggar grannarnas tillvaro. Konflikten eskalerar till en äkta isländsk svart komedi!

VALHALLA (Fenar Ahmad, DK 2019) 105 min, K/F12, suom. tekstitys/sve. textning

Valhalla är en dansk äventyrs- och fantasyfilm, som handlar om de nordiska gudarna och baserar sig på Peter Madsens seriealbum. Guden Tor och hans halvbror Loke anländer till Midgård, människornas värld, där de möter vikingabarnen Røskva och Tjalfe, som blir deras slavar. Resan går till gudarnas land, Asgård, där samhället är i upplösning och den enorma Fenris-ulven hotar deras mäktiga hem, Valhalla. De två barnens ankomst medför nya utmaningar i gudarnas rike. Filmen passar bra för högstadiet samt gymnasiet och yrkesinstitut.

WINTER’S YEARNING (Sidse T. Larsen, Sturla Pilskog, NO/GRO/DK, 2019) 75 min, K/F12, eng. textning/tekstitys

En filmatisk dokumentärfilm om drömmar, liv som levs på sparlåga och människans styrka att resa sig upp och gå vidare.

Då den amerkanska aluminiumjätten ALCOA bestämde sig för att bygga sin fabrik i Maniitsoq på Grönland, väcktes den lilla fiskebyns förhoppningar – kunde det här t.o.m. vara ett avgörande steg mot Grönlands självständighet? Men åren går och ingen fabrik syns till. Byn slumrar till och bara väntar. Vi följer med det lilla samhället, de enskilda människorna, som längtar efter utveckling, en utveckling som till slut kommer från oväntat håll.

WOMAN AT WAR/Kona  fer  í  stríð (Benedikt Erlingsson, IS 2018) 100 min, K/F16,  suom. tekstitys 

Halla har börjat få misstänksamma blickar. Kan denna ensamstående, till synes harmlösa körledare verkligen vara den omtalade kvinnliga ekoterrorist som genomfört en rad attentat mot Islands ekonomi och infrastruktur? Woman at War är en egensinnig historia om en modig kvinna som följer sitt hjärta, berättad med isländskt temperament och mycket humor. Filmen är Islands officiella Oscarsbidrag, som vann Nordiska rådets filmpris och flera filmfestivalpriser därtill.