Vårens filmer i serien Månadens nordiska film

Observera att programmet varierar ortvis

AMATÖRER
(Gabriela Pichler, SE 2018) suom. tekstitys, 102 min, F7

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis … 

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri. 

Det finns få som med sådan lätt hand kan fånga sin samtid och skildra den med både skärpa och värme som Gabriela Pichler. Precis som i genombrottet Äta sova dö pulserar Amatörer av rå energi, humor och mänsklig empati. 

ÅRETS BÄSTA SVENSKA FILM (Svenska Dagbladet) 

GRÄNS
(Ali Abbasi, SE 2018) svenskt tal, finsk textning, 111 min, F12

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore (Eero Milonoff) kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. 

I Ali Abbasis egensinniga regi får John Ajvide Lindqvists novell nytt liv. Filmen hade premiär i Cannes och tog hem segern i Un Certain Regard serien.

 

THE SWAN/Svanurinn
(Ása Helga Hjörleifsdótirr, ISL 2017), 91 min, F12, isländskt tal, eng. textning

Den nioåriga flickan uppfattas som ett problembarn och förs därför till landet över sommaren, där hon ska jobba på släktingarnas gård. Den hänförande isländska naturen och huvudkaraktärernas lågmälda känslor fångas av den dröjande kameran. 

 

THE CHARMER/Charmøren
(Milad Alami, DK 2018) eng. textning, 102 min, F16

Aktuell, dansk festivalsuccé där iranskfödde Esmail, i sin desperation för att få uppehållstillstånd, försöker hitta sig någon att gifta sig med på barerna i Köpenhamn. Allt blir än mer komplicerat då han råkar på dansk-iranska Sara, som för in honom i stadens iranska kretsar. 

WINTER BROTHERS/Vinterbrødre
(Hlynur Palmason, DK/IS 2017) eng. textning, 94 min, F16

Iskall vinter i en kalkgruva någonstans i DanmarkVi följer två bröders rutiner och ritualer samt fejden som blossar upp mellan dem och en annan familj. Filmen var nominerad till Nordiska rådets filmpris.

 HJÄRTAT
(Fanni Metelius, SE 2017) svenskt tal, eng. textning 100 min, F16

Då pojkvännen inte vill ligga med henne, söker Mika desperat svar på Google och hos sig själv. Berättelsen om kärlek, relationsproblem och livet i trendiga Stockholm bjuder på en äkthet – både i sin humor och smärta. 
 

LOS BANDO
(Christian Lo, NO 2018) finsk textning, 94 min, F12

Hejdundrande roadmovie on vänskap, drömmar och kärleken till musiken. I denna feelgood komedi följer vi bandet Los Bando Immortale på en fartfylld resa genom Norge för att hinna till norska rock-mästerskapen. Rekommenderas från 10 år och uppåt. 

 

VAD SKA FOLK SÄGA/Hva vil folk si
(Iram Haq, NO 2018) 106 min, F16, textad till fi och sve

Hva vil folk si är ett starkt drama om en modig ung kvinna, som är tvungen att finna sin egen väg mellan två kulturer. Filmen baserar sig på den prisbelönta manusförfattaren och regissören Iram Haqins egna erfarenheter och har varit en succé både i sitt hemland och på internationella festivaler. 
 

THE SQUARE
(Ruben Östlund, SE 2017) svensk textning, 142 min, F12

Svenska Ruben Östlunds film vann Guldpalmen i Cannes 2017. Filmen är en vass satir som utspelar sig i konstvärlden, där den uppskattade kuratorn för ett konstmuseum trasslar in sig i en spiral av pinsamma situationer. Museets kommande utställning ”The Square” är ett verk som utmanar publiken till att hjälpa sin nästa. Det visar sig dock vara svårt för kuratorn att leva som han lär. 

 

MGP MISSIONEN
(Martin Miehe-Renard, DK 2013) danskt tal, finsk textning, 100 min, F7

Karl flyttar in till Köpenhamn från landsbygden, talar dialekt och förundrar sig tillsammans med sin mamma över mångfalden i det mångkulturella grannskapet de flyttat in i. Karl blir god vän med klasskamraten Sawsan, som har turkiskt påbrå. Vänskapen kompliceras dock av att Sawsans manliga släktingar håller dem under uppsikt, eftersom de förhåller sig strikt till vänskap över könsgränserna. Det är musiken som förenar vännerna. Karl uppmuntrar Sawsan att delta i MGP, som är en musiktävling för barn. Sawsan blir tvungen att gå emot sina regler och sin fars vilja för att uppfylla sin dröm. Tävlingsresan blir ett äventyr för både Sawsan och Karl. 

 

UNGA ASTRID (Pernille Fischer Christensen, SE 2018) F 12, 123 min, svenskt tal, finsk textning

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. En händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. 

 

UNDER THE TREE/Under trénu UNDIR TRÉNU (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, ISL 2017) 89 min, F, engelsk textning

Agnes kastar ut Atli hemifrån och Atli flyttar in hos sina föräldrar. Där inleder han kampen om att få delad vårdnad om sin dotter, samtidigt som han hamnar mitt i föräldrarnas och deras grannars konflikt om det ödesmättade Trädet, som växer så vackert på föräldrarnas gård, men som skuggar grannarnas tillvaro. Konflikten eskalerar till en äkta isländsk svart komedi!