Dessa filmer visas i vårens repertoar

Obs! Repertoaren varierar orättvis.

Amatörer (Gabriela Pichler, SE 2018) 110 min, K/F7, suom. tekstitys

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpriset för sin roman Allt jag inte minns.

“Det finns få som med sådan lätt hand kan fånga sin samtid och skildra den med både skärpa och
värme som Gabriela Pichler. Precis som i genombrottet Äta sova dö pulserar Amatörer av rå energi, humor och mänsklig empati.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA FILM” (Svenska Dagbladet)

AMUNDSEN (Espen Sandberg, NO 2019) 125 min, K/F 12,  suom. tekstitys/sve. textning

Drömmen om att nå Nordpolen pinar Roald Amundsen hela hans liv. Han är besatt av tanken att hitta de sista områdena i världen som inte har kartlagts. Filmen berättar om Amundsens gränslösa iver som polarforskare och avslöjar tragedin, som han utsatte sig själv andra för när han offrade allt för de isbelagda ödemarkerna för att nå sin dröm – bara för att upptäcka att det inte finns något att finna på Nordpolen.

A WHITE WHITE DAY/Hvítur, Hvítur Dagur(Hlynur Pálmason, IS  2019) 109 min, K/F16, eng. tekstitys/textning

 en avlägsen isländsk ort, misstänker en polischef att hans tragiskt bortgångna fru hade haft en affär med en annan man. Han blir besatt av att  reda  sanningen, vilket till slut går överstyr. 

En historia om sorg, hämnd och villkorslös kärlek. 

BEFORE THE FROST/ Før frosten (Michael Noer, DK 2019) 104 min, K/F16, eng. textning/tekstitys

Det är hårda tider på landsbygden på 1800-talet. En tung vinter väntar. För att klara av att försörja sig och sin familj, är Jens tvungen att göra en överenskommelse med ortens storbonde. Detta blir en stor uppoffring.

Britt-Marie var här (Tuva Novotny, SE 2019) 97 min, S/T, suom. tekstitys

När Britt-Marie (Pernilla August), 63, lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Britt-Marie hamnar i det avfolkade Borg, där livet för de flesta andra också tycks vara förbi. Men i Borg finns också drömmar, som väcker Britt-Maries väl undangömda framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. Filmen baserar sig på Fredrick Backmans roman Britt-Marie var här.

DARLING (Birgitte Stærmose, DK 2017) 101 min, K/F12, eng. tekstitys/textning

Den världskända danska ballerinan Darling återvänder efter flera år till Köpenhamn. Darling ska dansa huvudrollen och hennes man ska göra koreografin. Darling skadar dock sig och måste inse att karriären är över, men hon vägrar tappa greppet om konsten och sin man.

Mitt liv som hund (Lasse Hallström, SE 1985) 101 min, K/F7, eng. tekstitys/textning

En älskad svensk klassiker, som utspelar sig i slutet av 50-talet. Filmen handlar om 10-åriga Ingemar som bor med sin bror och deras sjuka mor. Han blir skickad till släktingar på landet över sommaren och möter där personer som kommer att påverka hela hans liv. Lasse Hallström Oscar-nominerades som bästa regissör för filmen.

EN DEL AV MITT HJÄRTA – OLET AINA SYDÄMESSÄNI (Edward af Sillén, SE 2019) K/F7, 116 min, suom. tekstitys

En musikalfilm, som baserar sig på Tomas Ledins låtar! 35-åriga Isabella är en driven affärskvinna inom Stockholms finansvärld. När hon åker hem till sin barndoms småstad för att fira sin pappas sextioårsdag känner hon sig som en vinnare, den enda av det gamla skolgänget som det gått riktigt bra för. Isabellas självförtroende kommer av sig när hon inser att Simon, hennes stora tonårsförälskelse, ska gifta sig med Isabellas barndomskompis Molly och att hon inte ens är bjuden på bröllopet. Isabella är van vid att få som hon vill och det stör henne att se Simon lycklig tillsammans med någon annan. En del av Isabellas hjärta kommer alltid att slå för Simon.

EN KOMIKERS UPPVÄXT (Rojda Sekersöz, SE 2019) 92 min, F/K12.

Tolvårige Juha Lindström (Johan Rheborg) är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker och hans föreställning, En komikers uppväxt, spelas för utsålda hus i Stockholm. En kväll blir han kontaktad av en sina gamla klasskamrater, vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna. Filmen baserar sig på Jonas Gardells älskade bok med samma namn, som blivit en modern klassiker. Filmen är regisserad av Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz.

HAPPY ENDING (Hella Joof, DK 2018) 100 min, K/F12, suom. tekstitys

Helle har väntat i åratal på att hennes make arbetsnarkomanen Peter äntligen skulle gå i pension och att paret skulle kunna inleda lugna pensionsdagar utan brådska i vardagen. Helle drömmer om att paret skulle resa runt världen, men Peter har helt andra planer. När Peter kommer hem efter den sista arbetsdagen, har han överraskande nyheter. Han har köpt en andel i en vingård och satsat alla parets besparingar på projektet. Happy Ending är en romantisk komedi om åldrandets skönhet.

ITALIENSKA FÖR NYBÖRJARE/ Italiensk for begyndere (Lone Scherfig, DK 2000) 108 min, K/F7, suom. tekstitys/sve. textning

Den här roliga och hjärtliga filmen handlar om en grupp invånare i en liten stad. Deras gemensamma nämnare är att de, av olika orsaker, alla går på samma italienska kurs. Filmen har blivit en modern klassiker och är gjord enligt Dogma –manifestet. 

JOSEFIN & FLORIN (Ellen Fiske & Joanna Karlberg, SE 2019) 75 min, K/F7, eng. textning/tekstitys

När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamman Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt. Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Men när pressen från Florins familj i Rumänien blir för stor utmanas drömmen om ett bättre liv i Sverige och relationen sätts på prov. Josefin & Florin är ett intimt porträtt av en oväntad kärleksrelation som utmanar kulturella normer och föreställningar om hur en familj ska leva.

Jordgubbslandet (Wiktor Ericsson, SE 2017) 93 min, K/F12, suom. tekstitys/sve textning

15-årige Wojtek har tillsammans med sina föräldrar kommit från Polen till Sverige för att jobba som jordgubbsplockare. På gården lär han känna bondens dotter, Anneli. Trots den påtagliga statusskillnaden som råder mellan plockarna och ortsborna, börjar de två träffas i smyg.

Filmen är en kärlekshistoria som fungerar som en realistisk, och därför också obehaglig, påminnelse om hur vi bemöter varandra och hur olika utgångslägen och framtidsutsikter vi kan ha. Filmen är en kritikersuccé både i Sverige och Finland och har jämförts med Roy Anderssons genombrottsfilm En kärlekshistoria.

SKALVET/Skjelvet (John Andreas Andersen, NO 2018) 106 min, K/F12, suom. tekstitys/sve. textning

1904 drabbades Oslo av en jordbävning med styrkan 5,4 magnitud på Richterskalan. Skalvets epicentrum var i Oslo och där noteras små skalv än idag. Geologerna är inte eniga, men många forskningar pekar på att det kommer att ske en ny, märkbar jordbävning i Oslo. Ingen kan med säkerhet säga när. Kanske om hundra år, kanske om tio? Eller kanske redan i morgon?

WINTER BROTHERS/Vinterbrødre (Hlynur Palmason, DK/IS 2017) 94 min, K/F16, eng. tekstitys/textning

Iskall vinter i en kalkgruva någonstans i Danmark. Vi följer två bröders rutiner och ritualer samt fejden som blossar upp mellan dem och en annan familj. Filmen var nominerad till Nordiska rådets filmpris.

WINTER’S YEARNING (Sidse T. Larsen, Sturla Pilskog, NO/GRO/DK, 2019) 75 min, K/F12, eng. textning/tekstitys

En filmatisk dokumentärfilm om drömmar, liv som levs på sparlåga och människans styrka att resa sig upp och gå vidare.

Då den amerkanska aluminiumjätten ALCOA bestämde sig för att bygga sin fabrik i Maniitsoq på Grönland, väcktes den lilla fiskebyns förhoppningar – kunde det här t.o.m. vara ett avgörande steg mot Grönlands självständighet? Men åren går och ingen fabrik syns till. Byn slumrar till och bara väntar. Vi följer med det lilla samhället, de enskilda människorna, som längtar efter utveckling, en utveckling som till slut kommer från oväntat håll.

WOMAN AT WAR/Kona  fer  í  stríð (Benedikt Erlingsson, IS 2018) 100 min, K/F16,  suom. tekstitys 

Halla har börjat få misstänksamma blickar. Kan denna ensamstående, till synes harmlösa körledare verkligen vara den omtalade kvinnliga ekoterrorist som genomfört en rad attentat mot Islands ekonomi och infrastruktur? Woman at War är en egensinnig historia om en modig kvinna som följer sitt hjärta, berättad med isländskt temperament och mycket humor. Filmen är Islands officiella Oscarsbidrag, som vann Nordiska rådets filmpris och flera filmfestivalpriser därtill.