WOMAN AT WAR/Kona fer í stríð (Benedikt Erlingsson, IS 2018) 100 min, F16, finsk textning

Halla har börjat få misstänksamma blickar. Kan denna ensamstående, till synes harmlösa körledare verkligen vara den omtalade kvinnliga ekoterrorist som genomfört en rad attentat mot Islands ekonomi och infrastruktur? Woman at War är en egensinnig historia om en modig kvinna som följer sitt hjärta, berättad med isländskt temperament och mycket humor. Filmen är Islands officiella Oscarsbidrag, som vann Nordiska rådets filmpris och flera filmfestivalpriser därtill.

A WHITE WHITE DAY/Hvítur, Hvítur Dagur (Hlynur Pálmason, IS 2019) 109 min, K/F 16, suom. tekstitys

På en avlägsen isländsk ort, misstänker en polischef att hans tragiskt bortgångna fru hade haft en affär med en annan man. Han blir besatt av att få reda på sanningen, vilket till slut går överstyr. En historia om sorg, hämnd och villkorslös kärlek.

BRITT-MARIE VAR HÄR (Tuva Novotny, SE 2019) 97 min, S/T, suom. tekstitys

När Britt-Marie (Pernilla August), 63, lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Britt-Marie hamnar i det avfolkade Borg, där livet för de flesta andra också tycks vara förbi. Men i Borg finns också drömmar, som väcker Britt-Maries väl undangömda framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. Filmen baserar sig på Fredrick Backmans roman Britt-Marie var här.

 

AMUNDSEN (Espen Sandberg, NO 2019) 125 min, K/F 12, suom. tekstitys/sve. textning

Drömmen om att nå Nordpolen pinar Roald Amundsen hela hans liv. Han är besatt av tanken att hitta de sista områdena i världen som inte har kartlagts. Filmen berättar om Amundsens gränslösa iver som polarforskare och avslöjar tragedin, som han utsatte sig själv andra för när han offrade allt för de isbelagda ödemarkerna för att nå sin dröm – bara för att upptäcka att det inte finns något att finna på Nordpolen.

Traileri: https://press.sfstudios.se/pressweb/574bf692310c6/clip/5c5c44bba40a5

 

HAPPY ENDING (Hella Joof, DK 2018) 100 min, K/F12, suom. tekstitys/sve. textning

Helle har väntat i åratal på att hennes make arbetsnarkomanen Peter äntligen skulle gå i pension och att paret skulle kunna inleda lugna pensionsdagar utan brådska i vardagen. Helle drömmer om att paret skulle resa runt världen, men Peter har helt andra planer. När Peter kommer hem efter den sista arbetsdagen, har han överraskande nyheter. Han har köpt en andel i en vingård och satsat alla parets besparingar på projektet. Happy Ending är en romantisk komedi om åldrandets skönhet.

 

ITALIENSKA FÖR NYBÖRJARE/Italiensk for begyndere (Lone Scherfig, DK 2000) 108 min, K/F7, suom. tekstitys

Den här roliga och hjärtliga filmen handlar om en grupp invånare i en liten stad. Deras gemensamma nämnare är att de, av olika orsaker, alla går på samma italienska kurs. Filmen har blivit en modern klassiker och är gjord enligt Dogma –manifestet.

 

CLOUDBOY (Meikeminne Clinckspoor, B/NL/SE 2017) K/F7, 78 min, ruots. puhe. suom. tekstitys / svenskt tal, finsk textning

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. I Lappland är tillvaron helt annorlunda, än vad Niilas är van vid. Då renkalvarna ska märkas, måste alla hjälpa till. Då en av renkalvarna rymmer dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

 

GOLIAT (Peter Grönlund, SE 2018) 88 min, K/F16, eng. tekstitys/svenskt tal

17-åriga Kimmie står inför stora framtidsval. Hans pappas kriminella liv försvårar dock situationen. Då pappan fängslas blir Kimmie tvungen att lägga familjens bästa framför sitt eget.

A FORTUNATE MAN/Lykke-Per (Bille August, DK 2018) 168 min, K/F12, eng. tekstitys/English subtitles

Den danske mästerregissörens film var en biografsuccé i sitt hemland! Per flyttar från sin hembygd och sina stränga familjeförhållanden till Köpenhamn, för att studera till ingenjör. Han lyckas både professionellt och i kärleken, men det förflutna kommer han inte undan. Filmen baserar sig på den Nobel-prisade danske författaren Henrik Pontoppidans verk.

WINTER BROTHERS/Vinterbrødre (Hlynur Palmason, DK/IS 2017) 94 min, K16,  eng. tekstitys

Iskall vinter i en kalkgruva någonstans i Danmark. Vi följer två bröders rutiner och ritualer samt fejden som blossar upp mellan dem och en annan familj. Filmen var nominerad till Nordiska rådets filmpris.

THE QUAKE/Skjelvet (John Andreas Andersen, NO 2018) 106 min, K/F 12, suom. tekstitys

1904 drabbades Oslo av en jordbävning med styrkan 5,4 magnitud på Richterskalan. Skalvets epicentrum var i Oslo och där noteras små skalv än idag. Geologerna är inte eniga, men många forskningar pekar på att det kommer att ske en ny, märkbar jordbävning i Oslo. Ingen kan med säkerhet säga när. Kanske om hundra år, kanske om tio? Eller kanske redan i morgon?

GRÄNS (Ali Abbasi, SE 2018) 111 min, K12, suom. tekstitys/svenskt tal

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore (Eero Milonoff) kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad.

I Ali Abbasis egensinniga regi får John Ajvide Lindqvists novell nytt liv. Filmen hade premiär i Cannes och tog hem segern i Un Certain Regard serien.

UNDER THE TREE/UndirTrénu (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, ISL 2017) 89 min, K16, eng. tekstitys 

Agnes kastar ut Atli hemifrån och Atli flyttar in hos sina föräldrar. Där inleder han kampen om att få delad vårdnad om sin dotter, samtidigt som han hamnar mitt i föräldrarnas och deras grannars konflikt om det ödesmättade Trädet, som växer så vackert på föräldrarnas gård, men som skuggar grannarnas tillvaro. Konflikten eskalerar till en äkta isländsk svart komedi!

MGP MISSIONEN (Martin Miehe-Renard, DK 2013) 100 min, K7, suom. tekstitys 

Karl flyttar in till Köpenhamn från landsbygden, talar dialekt och förundrar sig tillsammans med sin mamma över mångfalden i det mångkulturella grannskapet de flyttat in i. Karl blir god vän med klasskamraten Sawsan, som har turkiskt påbrå. Vänskapen kompliceras dock av att Sawsans manliga släktingar håller dem under uppsikt, eftersom de förhåller sig strikt till vänskap över könsgränserna. Det är musiken som förenar vännerna. Karl uppmuntrar Sawsan att delta i MGP, som är en musiktävling för barn. Sawsan blir tvungen att gå emot sina regler och sin fars vilja för att uppfylla sin dröm. Tävlingsresan blir ett äventyr för både Sawsan och Karl. 

UNGA ASTRID (Pernille Fischer Christensen, SE 2018) 123 min, K/F12, eng. tekstitys/svenskt tal  

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. En händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

 

VAD SKA FOLK SÄGA/Hva vil folk si (Iram Haq, NO 2018) 106 min, K/F16, suom. tekstitys/textad till finska 

Hva vil folk si är ett starkt drama om en modig ung kvinna, som är tvungen att finna sin egen väg mellan två kulturer. Filmen baserar sig på den prisbelönta manusförfattaren och regissören Iram Haqins egna erfarenheter och har varit en succé både i sitt hemland och på internationella festivaler.