Nordiska filmgäster besöker Finland under Walhallas jubileumsår

 

Walhallas jubileumsår har påbörjat sitt sedvanliga program med nordiska filmvisningar i hela Finland, men har även innehållit specialvisningar, filmserier och besök av nordiska filmgäster. Tillsammans med biografen Orion har Walhalla ordnat filmserien Nordiska filmpärlor – Nordic Weird. I serien har Walhalla uppmärksammat speciella nordiska filmer från senaste år: danska Empire (Viften 2023), norska Sick of Myself (Syk Pike 2022), svenska Miraklet i Gullspång (The Gullspång Miracle 2023) och isländska Driving Mum (2022).

Nordiska filmskapare har deltagit i visningarna och diskuterat med publiken i Q&A-diskussioner. I april besöktes Walhallas visningar av fotografen Pia Lehto (Kungen, Miraklet i Gullspång). Lehto besökte visningen av filmen Miraklet i Gullspång på biografen Orion och berättade om filmens fotoprocess och hur filmen blev till. Lehtos besök till Finland möjliggjordes av Svenska ambassaden i Helsingfors.

 

 

Fotograf: Harald Antskog

 

I maj 2024 bjöd Walhalla den isländska regissören Hilmar Oddsson till Finland. Oddsson besökte Walhallas visningar av filmen Driving Mum, som ordnades i Helsingfors på biografen Orion och på Arthouse Cinema Niagara i Tammerfors. På den vackra biografen Orion diskuterade Oddsson med filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad om filmen och hans karriär som filmregissör och musiker på Island. Under hans vecka i Finland träffade Oddsson filmpublik och kulturfolk i Helsingfors och Tammerfors. Oddssons besök möjliggjordes av Islands ambassad i Helsingfors och Nordisk kulturkontakt.

 

 

Fotografer: Harald Antskog & Ásthildur Jónsdóttir

 

 

 

25.1.2024

ETT HALVT SEKEL AV NORDISK FILM – WALHALLA 50 ÅR

 

”Nuorisojaoston aloitteesta on Helsingin Pohjola-Norden yhdistys aloittanut uuden toimintamuodon, filmikerhon, joka on erikoistunut esittämään hyviä pohjoismaisia filmejä. Mm. norjalainen ja islantilainen filmi ovat olleet lähinnä tuntemattomia Suomessa, ja ruotsalaisista ja ennen kaikkea tanskalaisista filmeistä esitetään vain harvoja, joiden arvioidaan olevan kaupallisesti kannattavia. Tämän tilanteen korjaamiseksi perustettiin filmikerho Walhalla.”

 

Pohjola-Norden liiton aikakauslehti
N:o 3 joulukuu 1974

 

Walhalla är en allmännyttig förening som främjar nordisk film i hela landet. Föreningens mål är att visa nordisk kvalitetsfilm i Finland och erbjuda besökare i olika delar av landet en möjlighet att se filmer i deras lokala biografer. Walhalla strävar till att stärka en känsla av nordisk gemenskap genom film.

En viktig del av Walhallas verksamhet är filmserien Månadens nordiska film. Serien möjliggör visningar av nordisk film i Finland och serien har ordnats redan under 10 års tid. Filmserien startar igen i februari och fortsätter till maj, höstens visningar ordnas från september till december. 10 kommuner är med i Månadens nordiska film, bl.a. biograferna Kino Iiris i Lahtis, Kino Aurora i Jyväskylä, Kino Ritz i Vasa och Cinema Arthouse Niagara i Tammerfors. Under våren 2024 visar vi nya festivalfilmer och gamla klassiker i och med Walhallas 50-årsjubileum. I programmet har vi t.ex. Nordiska rådets filmprisvinnare, danska EMPIRE, den norska ungdomsfilmen DANCING QUEEN och svenska dokumentären MIRAKLET I GULLSPÅNG, som vann bästa dokumentär på årets Guldbaggegala. I samarbete med Svenska ambassaden visar vi den fascinerande VÄRLDENS VACKRASTE POJKE och den visuellt slående HISTORJÁ – STITCHES FOR SAPMÍ.

Walhallas 50-årsjubileum bidrar med givande filmserier som extraprogram under året – i Helsingfors ordnas Nordiska filmdagarna. Under våren ordnas specialvisningar på biografen Orion, på Malmhuset och Nordhuset. Dagsvisningarna ordnas för lokala skolor och kvällsvisningarna som visningar för alla intresserade av nordiska nya filmer. På biografen Orion heter serien Nordiska festivalpärlor och presenterar fyra nordiska festivalfilmer som inte fått distribution i Finland. I serien visas t.ex. den norska uppmärksammade SICK OF MYSELF och den isländska fantastiska DRIVING MUM. Programmet publiceras på Orions och Walhallas hemsidor i februari och kulturhusens visningar publiceras snart därefter.

På sommaren och hösten 2024 ordnar Walhalla tillsammans med Nationella audiovisuella institutet en jubileumsserie för att uppmärksamma Walhallas 50 år. Serien Pohjoismaisen elokuvan näyttämö – Walhalla 50 vuotta visar Walhallas arkivfilmer från olika årtionden med en fin samling av filmer från olika nordiska länder.

Jubileumsåret planeras ytterligare och kompletteras med specialvisningar med diverse samarbetsparter i hela landet, som Pohjola-Norden, Svenska nu, Nordisk kulturkontakt och de nordiska ambassaderna. Walhallas nyheter och visningar publiceras på Walhallas hemsidor, Instagram och Facebook.

Välkomna med och uppleva allt det fantastiska med nordisk film!

Kontakta oss:

Anni Lappalainen
Verksamhetsledare
Walhalla rf
anni.lappalainen@walhalla.fi