Kevään sarjassa esitettävät elokuvat

Huom! Ohjelmisto vaihtelee paikkakunnittain  

AMATÖÖRIT/Amatörer
(Gabriela Pichler, SE 2018) suom. tekstitys, 102 min, K/F7

Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa. Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. 500 uutta työpaikkaa saisi aikaan muutoksen! Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin päätetty teettää paikkakunnasta elokuva. Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva – kouluprojekti demokratian hengessä! Sehän on nykyaikaa, innovatiivista – ja ilmaista… 

Harva kykenee tekemään ajankuvaa niin kevyin vedoin sekä kärjistäen että lämmöllä kuin Gabriela Pichler. Kuten hänen läpimurtoelokuvansa Syödä, nukkua, kuolla myös Amatörer sykkii raakaa energiaa, huumoria ja empatiaa. Feelgood-komedia kaikille! 

”VUODEN PARAS RUOTSALAINEN ELOKUVA” (Svenska Dagbladet) 

OPETTAJA: Suositellaan kouluryhmille! Tässä linkki Koulukinon OPPIMATERIAALIIN

RAJA/Gräns
(Ali Abbasi, SE 2018) suom. tekstitys, 111 min, K/F12

Tina on tullivirkailija, joka tunnistaa epäilyttävät henkilöt harvinaisen tehokkaasti. Aivan kuin hän pystyisi haistamaan, jos joku piilottelee jotakin. Kun salamyhkäinen Vore (Eero Milonoff) tulee laivalta, Tina ei pystykään lukemaan häntä yhtä hyvin. Hän aavistaa, että Vore salaa jotakin, mutta ei oikein tiedä mitä. 

Elokuva perustuu John Ajvide Lindqvistin novelliin ja kertoo oman paikkansa löytämisestä. Iranilaissyntyisen Ali Abbasin ohjaama elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa ja valittiin sen parhaaksi elokuvaksi. 

OPETTAJA: Tässä linkki Koulukinon tekemään OPPIMATERIAALIIN

 

THE SWAN/Svanurinn
(Ása Helga Hjörleifsdótirr, ISL 2017), 91 min, K/F12, English subtitles

Ongelmalapsena pidetty yhdeksänvuotias tyttö tutustuu itseensä, kun hänet lähetetään kesäksi sukulaistensa maatilalle töihin kuritoimenpiteenä. Viipyilevä kuvaus vangitsee Islannin henkeäsalpaavan luonnon ja henkilöhahmojen tunteet upeassa eleettömyydessään. 

 

THE CHARMER/Charmøren
(Milad Alami, DK 2018) English subtitles, 102 min, F/K16

Elokuva kertoo iranilaistaustaisesta Esmailista, joka epätoivossaan etsii sopivaa vaimoa öisessä Kööpenhaminassa, jotta ei tulisi karkoitetuksi. Tilanne vaikeutuu, kun hän tapaa tanskalaisiranilaisen Saran, jonka kautta hän tutustuu kaupungin iranilaiseen yhteisöön.  

Tämä ajankohtainen, tanskalainen elokuva on kansainvälinen festivaalimenestys. 

WINTER BROTHERS/Vinterbrødre 

(Hlynur Palmason, DK/IS 2017) English subtitles, 94 min, F/K16

Jäätävän kylmä talvi kalkkikaivoksessa jossain päin Tanskaa. Seuraamme kahden veljeksen työntekoa, rutiineja, rituaaleja ja riitaa, joka syttyy heidän ja toisen perheen välillä. Elokuva oli Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintokandidaatti. 

 

THE HEART/Hjärtat
(Fanni Metelius, SE 2017) eng. tekstitys, 100 min, K/F16

Kun poikaystävä ei halua seksiä, parikymppinen Mika etsii epätoivoisesti vastauksia Googlesta ja itsestään. Välillä kepeä, toisinaan kipeä, koko ajan uskottava tarina rakkaudesta, parisuhteen hankaluuksista ja elämästä trendikkäässä Tukholmassa.   

LOS BANDO
(Christian Lo, NO 2018) suom. tekstitys, 94 min, K/F12

Hillitön road movie ystävyydestä, unelmista ja rakkaudesta musiikkiin. Feelgood komediassa seurataan Los Bando Immortale -bändiä reissulla läpi Norjan, jonka tekevät ehtiäkseen rockin norjanmestaruus kilpailuihin ajoissa. Suositellaan 10v. ja ylöspäin. 

OPETTAJA: Suositellaan kouluryhmille!

 

MITÄ MEISTÄ PUHUTAAN/Hva vil folk si
(Iram Haq, NO 2018) 106 min, K/F16, suom.- ja ruots. tekstitys/textad till fi och sve

Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Elokuva on ollut kotimaassaan yleisömenestys ja se on palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa. 

OPETTAJA: Suositellaan kouluryhmille! Tässä linkki Koulukinon tekemään OPPIMATERAALIIN.

THE SQUARE
(Ruben Östlund, SE 2017) suom. tekstitys/svensk textning,142 min, K/F12

Ruotsalaisen Ruben Östlundin ohjaama elokuva voitti Kultaisen palmun Cannesissa 2017. Elokuva on taidemaailmaan sijoittuva terävä satiiri, jossa nykytaiteen museon arvostettu kuraattori joutuu nolojen tilanteiden spiraaliin. Museon tuleva näyttely ”The Square” haastaa yleisön auttamaan lähimmäistään, mutta taidemaailman kulissien ulkopuolella tämä osoittautuu johtajalle vaikeaksi. 

 

OPERAATIO LAULUKISA/MGP missionen
(Martin Miehe-Renard, DK 2013) suom. tekstitys, 100 min, K7

Karl muuttaa maalta pääkaupunkiin, puhhuu leviää murretta ja ihmettelee äitinsä kanssa maahanmuuttajavaltaisen naapurustonsa kulttuurien kirjoa. Koti-ikävää lievittää ainoastaan etniseltä taustaltaan turkkilainen Sawsan, mutta kanssakäyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa on tytön kulttuuripiirissä tiukasti säänneltyä ja sukulaispojat vahtivat neidon siveellisyyttä. Musiikki on näitä varhaisnuoria yhdistävä tekijä ja Karl kannustaa Sawsania osallistumaan lasten laulukilpailuun. Sawsan joutuu rikkomaan sääntöjä ja uhmaamaan isäänsä toteuttaakseen unelmansa. Kisamatkasta muodostuu huikea seikkailu ja kasvattava kokemus sekä Sawsanille että Karlille. (Espoo Ciné) 

 OPETTAJA: Suositellaan kouluryhmille! Tässä linkki Espoo Cinén ja Koulukinon OPPIMATERIAALIIN. Elokuva on osa eurooppalaista Wrap! -hanketta, josta Suomessa vastaa Espoo Ciné.

NUORI ASTRID/Unga Astrid (Pernille Fischer Christensen, SE 2018) K/F 12, 123 min, suom. tekstitys 

Kun Astrid Lindgren oli hyvin nuori, tapahtui jotakin mikä vaikutti hänen elämäänsä perinpohjaisesti ja antoi hänelle erikoislaatuisen kyvyn nähdä syvälle lasten sieluihin. Tämä tapahtuma rohkaisi häntä rikkomaan niin totuttuja sääntöjä kuin uskonnollisia ja yhteiskunnallisia odotuksia. Astridista tuli yksi aikojemme luovimmista naisista: koko maailman tuntema ja rakastama tarinankertoja. 

 

UNDER THE TREE/Under trénu UNDIR TRÉNU (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, ISL 2017) 89 min, K/F, svensk textning 

Atli joutuu muuttamaan vanhempiensa luokse, kun vaimo heittää hänet pihalle. Taistelu tyttären jaetusta huoltajuudesta alkaa samaan aikaan kun Atli joutuu keskelle vanhempien ja heidän naapureidensa vielä rankempaan ristiriitaa: Kaunis puu kasvaa uljaasti vanhempien pihalla, mutta varjostaa naapurien elämää. Ristiriita kasvaa elämää suuremmaksi taisteluksi, aidoksi islantilaiseksi mustaksi komediaksi!