Kevään sarjassa esitetään seuraavat elokuvat:

Huom! Ohjelma vaihtelee paikkakunnittain.

SUMÉ – THE SOUND OF A REVOLUTION (Inuk Silis Høegh, GR 2014) K/F 12, 74 min, English subtitles

Sumé – The Sound of a Revolution on dokumenttielokuva grönlantilaisesta rock-yhtyeestä Sumé, joka julkaisi 1970-luvun alussa kolme albumia, jotka muuttivat Grönlannin historian. Ryhmän poliittiset kappaleet olivat ensimmäiset kappaleet, jotka nauhoitettiin grönlanninkielellä. Kun tanskalaiset olivat asuttaneet Grönlantia 250 vuoden ajan, Sumé sai sekä maan kulttuurin, että identiteetin jälleen eloon.

Sumé on ollut Grönlannin tunnetuin rock-yhtye 40 vuoden ajan, mutta sen historiassa on kyse paljon muustakin kuin musiikista: se on myös tarina kansan itsenäistymiskamppailusta. Elokuva on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on tuotettu Grönlannissa, ja lisäksi ensimmäinen elokuva Grönlannin modernista historiasta.    

Kielet: Grönlanti ja tanska, tekstitetty englanniksi

Traileri

ROSITA (Frederikke Aspök, DK 2015) K/F 12, 92 min, English subtitles

Johannes asuu isänsä, Ulrikin, kanssa kalastajakylässä, jossa elävät rauhallista, rutiininomaista elämää. Ulrik kaipaa kuitenkin rakkautta ja läheisyyttä. Hän hoitaa tilanteen samalla tavalla kuin monet muut paikalliset miehet, nimittäin hankkimalla nuoren filippiiniläisen naisen, Rosita (26 v.). Johanneksen on vastoin tahtoaan autettava paria kommunikoimaan, koska englanninkieli ei suju isältä. Ajan mittaan Johannes ja Rosita tulevat liian läheisiksi, mikä pakoittaa Johanneksen ottamaan vastuun omista unelmistaan ja tulevaisuudestaan.

Traileri

GIRLS LOST/Pojkarna (Alexandra-Therese Keining, SE/FI 2015) K/F12, 106 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

Girls Lost perustuu Jessica Schiefauerin pidettyyn nuorisoromaaniin, joka on saanut myös Augustpriset-palkinnon. Elokuva kertoo kolmesta 14-vuotiaasta tytöstä, jotka juovat oudon kukan mehua kasvihuoneessa ja muuttuvat pojiksi. Tytöt rakentavat kasvihuoneeseen oman, taianomaisen maailmansa. Tarina kuvailee aikuistumista, muuttumista, ystävyyttä ja rakkautta mielikuvituksellisesti. Se nostaa esiin myös kysymyksen siitä, onko sukupuoli mahdollisesti jotain, jonka luomme itse sen sijaan, että syntyisimme siihen.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa elokuvafestivaaleilla Torontossa syyskuussa 2015. Sen jälkeen sitä on esitetty useilla elokuvafestivaaleilla esim. Roomassa, Chicagossa ja Haugesundissa, ja se on saanut lämpimän vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta.

Traileri

KOMMUUNI/Kollektivet (Thomas Vinterberg, DK 2016) K/F 12, 111 min, suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys/textad till svenska och finska

Erikillä ja Annalla on unelma ja he päättävät muuttaa yhdessä tyttärensä Frejan kanssa Kööpenhaminan hienolle alueelle ja perustaa kommuunin. Talo on pian täynnä iloa, elämää, asukaskokouksia, illallisia ja juhlia. Kommuuni tarjoaa ystävyyttä, rakkautta ja yhdessäoloa kunnes eräs rakkaussuhde asettaa koko kommuunin koetukselle.

Kommuuni on tunnetun ohjaajan Thomas Vinterbergin uusi komediantäyteinen draamaelokuva. Elokuva on saanut inspiraatiota ohjaajan omista lapsuudenkokemuksista.

Traileri

WHILE WE LIVE/Medan vi lever (Dani Koyaté, SE 2016) K/F7, 91 min, English subtitles/svenskt tal

Kandia, noin viisikymppinen afrikkalainen nainen, joka on asunut Ruotsissa 30 vuotta, päättää muuttaa takaisin Gambiaan. Hänen poikansa Ibbe, joka on juuri tekemässä läpimurron hiphop artistina, lähtee äitinsä perään. Kotimaan kohtaaminen ei mene odotuksien mukaisesti. Ajankohtainen elokuva yleismaailmallisesta aiheesta koetaan sekä äidin että pojan näkökulmasta.

Traileri

WHITE PEOPLE/Det vita folket (Lisa Aschan, SE/DK/FI, 2015) K/F12, 82 min, English subtitles

Ruotsi 2015. Alex pidätetään ruokakaupan ulkopuolella. Hänet viedään bunkkeriin, jossa säilytetään henkilöitä, jotka odottavat karkoituspäätöksen toteenpanoa. Täällä määrää häikäilemätön Viktoria. Vera päättää heti taistella vastaan ja suunnittelee pakoa hinnalla millä hyvänsä.

Elokuva käsittelee allegorisesti ajankohtaista teemaa – valtaa ja hierarkiaa. Rooleissa mm. Vera Vitali, Pernilla August ja Ville Virtanen. Elokuva on osittain kuvattu Suomessa.

Traileri

MIES, JOKA RAKASTI JÄRJESTYSTÄ/En man som heter Ove (Hannes Holm, SE 2016) K/F12, 116 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

59-vuotias Ove on korttelin äkäinen järjestyksenpitäjä. Ove on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan pallilta jo vuosia sitten, mutta siitä hän viis veisaa. Vanha äkäpussi ei titteleitä kaipaa pitäessään naapurustossa yllä rautaista kuria. Siitä, kun viimeisillään raskaana oleva Parvaneh muuttaa perheineen vastapäiseen rivitalohuoneistoon ja muuttokuorman kuski pakittaa heti alkuunsa kärryllään Oven postilaatikon kumoon, alkaa hauska ja sydäntälämmittävä tarina takkuisesta kissasta, odottamattomasta ystävyydestä ja rakkaudesta, joka on niin vahva, että vain kuolema tuntuu ainoalta mahdolliselta ratkaisulta. Ove tietää, kuinka asioiden kuuluu olla. Asiat nyt vaan kuuluvat oikeille paikoilleen ja lähimmäistä pitää auttaa.

JAHTI/Jakten/Jagten (Thomas Vinterberg, DK 2013) K/F 12, 111 min, suomenkielinen tekstitys Rankan avioeron läpikäyneellä 40-vuotiaalla Lucaksella alkaa olla elämän palaset pitkästä aikaa paikallaan: uusi tyttöystävä, uusi työ ja uudelleen rakennettu yhteys teini-ikäiseen poikaan Marcukseen. Kaikki kuitenkin rikkoutuu. Siihen tarvitaan vain yksi pieni tarina, mitätön sattumalta kerrottu valhe. Valhe leviää yhteisössä kuin virus. Järkytys ja epäluulo pääsevät valloilleen, ja pieni yhteisö ajautuu kollektiivisen hysterian tilaan. Lucas joutuu käymään yhden miehen taisteluun kunniansa – ja elämänsä – puolesta.

LUOKKAJUHLA/Återträffen (Anna Odell, SE, 2013) K/F 7, 90 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal Anna Odell kutsuu meidät omaan luokkakokoukseen, johon entinen luokka kokoontuu 20 vuotta peruskoulun päättämisen jälkeen. Juhlatunnelmaa pilaa kuitenkin muistot vanhoista ajoista, jotka eivät kaikkien osalta olleet niin hyviä. Ongelmia nousee pinnalle ja “totuuksia” kyseenalaistaan. Elokuva on tutkielma johtajuudesta ja hierarkioista.

HOLY MESS/En underbar jävla jul (Helena Bergström, SE 2015) K/F7, 108 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

Ihanan pirunmoinen joulu. Tämä ruotsalainen komedia keräsi eniten katsojia kotimaassaan vuonna 2015! Rooleissa nähdään mm. rakastettu koomikko Robert Gustafsson.

27-vuotiaat Simon ja Oscar ovat olleet yhdessä kolme vuotta. He ovat ostaneet talon hyvän ystävänsä Cissin kanssa. Cissi on yhdeksännellä kuulla raskaana ja isä on jompikumpi miehistä. Kolmikko aikoo perustaa perheen yhdessä. Tässä tämän joulun perhesalaisuus ja mikä olisikaan parempi ajankohta sen paljastamiseen kuin jouluaatto? Eikös joulu ollut suvaitsevaisuuden juhla?

NÄR MOLNEN SKINGRAS (Lasse Zackrisson, SE 2015) S/T, 87 min, English subtitles/svenskt tal

Dokumenttielokuva ikonisesta ruotsalaislaulajasta Ulla Billquististä, joka oli Ruotsissa sotavuosien kuuluisin ääni.

Billquist teki itsemurhan vain 38 -vuotiaana kuuluisuutensa huipulla, minkä jälkeen hänen kohtalonsa jäi pitkälti unohduksiin. Elokuva on ainutlaatuinen aikalaisdokumentti, seikkaperäinen kuvaus bi-/homoseksuaalisen naisen elämästä Ruotsin kansankodissa.Dokumenttielokuva ikonisesta ruotsalaislaulaja Ulla Billquistista, joka oli Ruotsissa sotavuosien kuuluisin ääni. Billqvist teki itsemurhan vain 38-vuotiaana kuuluisuutensa huipulla, minkä jälkeen hänen kohtalonsa jäi pitkälti unohduksiin. Elokuva on ainutlaatuinen aikalaisdokumentti, seikkaperäinen kuvaus bi-/homoseksuaalisen naisen elämästä Ruotsin kansankodissa. Dokumenttielokuva ikonisesta ruotsalaislaulaja Ulla Billquistista, joka oli Ruotsissa sotavuosien kuuluisin ääni. Billqvist teki itsemurhan vain 38-vuotiaana kuuluisuutensa huipulla, minkä jälkeen hänen kohtalonsa jäi pitkälti unohduksiin. Elokuva on ainutlaatuinen aikalaisdokumentti, seikkaperäinen kuvaus bi-/homoseksuaalisen naisen elämästä Ruotsin kansankodissa.

 Traileri

SILENT HEART/Stille Hjerte (Bille August, DK 2014) K/F12, 97 min, suomenkielinen tekstitys

Bille Augustin koskettava draama toisen ihmisen ymmärtämisestä. Perhe kokoontuu viettääkseen viimeisen viikonlopun yhdessä äidin toiveen mukaisesti. Kaikki tietävät miten viikonloppu tulee päättymään, mutta elokuva tarjoaa monta käännekohtaa tilanteessa, jossa mikään ei ole mustavalkoista. Kuinka hyvin tunnemme toisemme? Mitä itse tekisimme samassa tilanteessa? Kuka on valmis uhrautumaan?

Traileri

Sume – the Sound of a Revolution

Rosita

Girls Lost / Pojkarna

Kommuuni / Kollektivet

While We Live / Medan vi lever

White People / Det vita folket

Mies, joka rakasti järjestystä / En man som heter Ove

Jahti / Jagten

Luokkajuhla / Återträffen