Pohjoismaisille elokuville säännöllinen paikka Orionin ohjelmistossa

Oletko sinäkin kaivannut pohjoismaisia elokuvia elokuvateattereiden ohjelmistoon? Tähän saakka niitä on pitkälti joutunut etsimään erikois- ja festivaalinäytösten joukosta, mutta nyt Orion yhteistyökumppaneineen kiiruhtaa apuun!

Elokuvateatteri Orionissa esitetään kevään aikana pohjoismaisia elokuvia kaksi kertaa viikossa. Esitykset ovat torstaisin klo 14 ja lauantaisin klo 16. Ohjelmistossa mm. odotettu ensi-ilta elokuva, ruotsalainen, Britt-Marie kävi täällä (Britt-Marie var här), jonka pääosassa loistaa Pernilla August ja norjalainen uutuus Amundsen, joka kertoo kuuluisasta naparetkeilijästä, joka pakkomieleisesti pyrki löytämään maapallon viimeiset kartoittamattomat alueet.

Esitykset toteutuvat yhteistyössä pohjoismaista elokuvaa edistävän Walhalla ry:n ja alueellisen elokuvakeskus Finlandssvenskt filmcentrumin kanssa.

OHJELMA

la 6.4. klo 16, to 11.4. klo 14

Lyckligare kan ingen vara / Onnen kukkuloilla (Staffan Lindberg, SE 2019)

K7, 113 min, suom. tekstitys

Koskettava kuvaus ihmiskunnan perimmäisestä yhteisestä nimittäjästä – halusta rakastaa ja tulla rakastetuksi. Se kertoo viidestä eri-ikäisestä pariskunnasta, joiden elämät nivoutuvat toisiinsa toisaalta sattuman ja toisaalta tarkkaan harkittujen valintojen seurauksena. Kaikkia valintoja yhdistää kuitenkin sama työntövoima: rakkauden löytäminen.

LEVITYS: SF Film Finland

 

la 13.4. klo 16, to 18.4. klo 14

Britt-Marie var här / Britt-Marie kävi täällä (Tuva Novotny, SE 2019)

S, 97 min

Suursuosion saavuttaneen Fredrik Backmanin romaani Britt-Marie kävi täällä nyt elokuvana!

Kun 63-vuotias kaavoihin kangistunut Britt-Marie (Pernilla August) jättää miehensä 40 avioliittovuoden jälkeen, hän joutuu kohtaamaan muuttuneen maailman. Hän päätyy ankeaan Borgin syrjäkylään, jossa elämä tuntuu junnaavan paikoillaan niillä harvoilla, jotka kylää vielä asuttavat. Siellä piilee kuitenkin suuria unelmia, jotka herättävät Britt-Marien syvälle haudatun uskon tulevaan. Ehkä elämä antaa uuden mahdollisuuden. Ehkä koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa elää.

Rooleissa mm. Pernilla August, Peter Haber.

 

la 20.4. klo 16, to 25.4. klo 14

Hva ska folk si / Mitä meistä puhutaan (Iram Haq, NO 2018)

K16, 106 min, suom. ja ruots. tekstitys

Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Elokuva on ollut kotimaassaan yleisömenestys ja se on palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

LEVITYS: B-PLAN

 

la 28.4. klo 16, to 2.5 klo 14

Amundsen (Espen Sandberg, NO 2019)

K12, 125 min, suom. ja ruots. tekstitys

Unelma Pohjoisnavan saavuttamisesta piinaa Roald Amundsenia koko hänen elämänsä ajan. Hän suhtautuu pakkomielteisesti ajatukseen maapallon viimeisten kartoittamattomien alueiden löytämisestä.

Roald voittaa voittaa kilvan Robert Scottia vastaan ja hänestä tulee ensimmäinen Etelänavan valloittanut ihminen, mutta päiväkirjassaan hän kirjoittaa: ”Kukaan ei ole koskaan seisonut pisteessä, joka on täysin vastakkaisessa suunnassa verrattuna paikkaan, jossa todella haluaisi olla.”

Elokuva kertoo hänen rajattomasta innostaan naparetkeilijänä ja paljastaa tragedian, jonka hän aiheutti itselleen ja muille uhratessaan kaiken näille jäisille erämaille saavuttaakseen unelmansa – vain huomatakseen, ettei Pohjoisnavalla ole mitään löydettävää.

LEVITYS: SF Film Finland

 

to 9.5. klo 14

Jordgubbslandet / Mansikkamaa (Wictor Ericsson, SE 2017)

K12, 93 min, suom. ja ruots. tekstitys

15-vuotias Wojtek on tullut vanhempiensa kanssa Puolasta Ruotsiin tekemään töitä mansikanpoimijana. Tilalla hän tutustuu maanviljelijän tyttäreen Anneliin. Vaikka marjanpoimijoiden ja paikkakunnan asukkaiden välillä on huomattava statusero, nämä kaksi alkavat tavata toisiaan salaa.

Elokuva on rakkaustarina, joka toimii realistisena, ja siksi myös epämukavana muistutuksena siitä, kuinka kohtaamme toisemme, ja kuinka erilaiset lähtökohdat ja tulevaisuudennäkymät meillä voi olla. Elokuva on kriitikkojen ylistämä sekä Ruotsissa että Suomessa ja sitä on verrattu Roy Anderssonin läpimurtoelokuvaan Eräs rakkaustarina.

15-årige Wojtek har tillsammans med sina föräldrar kommit från Polen till Sverige för att jobba som jordgubbsplockare. På gården lär han känna bondens dotter, Anneli. Trots den påtagliga statusskillnaden som råder mellan plockarna och ortsborna, börjar de två träffas i smyg.

LEVITYS: Kinoscreen Illusion