Filmer som ingår i serien under hösten 2018

Programmet varierar ortvis.

HVA VIL FOLK SI (Iram Haq, NO 2018) 106 min, K/F16, suom.- ja ruots. tekstitys/textad till fi och sve

Trailer

Hva vil folk si är ett starkt drama om en modig ung kvinna, som är tvungen att finna sin egen väg mellan två kulturer. Filmen baserar sig på den prisbelönta manusförfattaren och regissören Iram Haqins egna erfarenheter och har varit en succé både i sitt hemland och på internationella festivaler.

 

BARNDOM (Margreth Olin, NO 2017) 90 min, S/T, eng. tekstitys

Trailer

En livsbejakande och hjärtlig dokumentärfilm där vi får följa med barnens sysslor och deras utveckling under ett år i ett norskt daghem för barn i ålder 1-7 år. Filmen fungerar som en ypperlig utgångspunkt för diskussion om barnens liv och särskilt betydelsen av lek och trygga vuxenrelationer.

JORDGUBBSLANDET (Wictor Ericsson, SE 2017) 93 min, K/F12, suom. ja ruots. tekstitys/textad till fi och sve

Trailer

15-årige Wojtek har tillsammans med sina föräldrar kommit från Polen till Sverige för att jobba som jordgubbsplockare. På gården lär han känna bondens dotter, Anneli. Trots den påtagliga statusskillnaden som råder mellan plockarna och ortsborna, börjar de två träffas i smyg.

Filmen är en kärlekshistoria som fungerar som en realistisk, och därför också obehaglig, påminnelse om hur vi bemöter varandra och hur olika utgångslägen och framtidsutsikter vi kan ha. Filmen är en kritikersuccé både i Sverige och Finland och har jämförts med Roy Anderssons genombrottsfilm En kärlekshistoria.


THE DAY WILL COME / Der kommer en dag
(Jesper W. Nielsen, DK 2016) 119 min, K/F16, English subtitles

Trailer

Året är 1967 och ungdomskulturen gror. Så är inte fallet i Gudbjerg, dit de oskiljaktiga bröderna Elmer och Erik hamnar när deras mor insjuknar. På fosterhemmet härskar tyrannen, rektor Fredrik Heck. Skräckslagna gör Elmer och Erik allt för att synas och märkas så lite som möjligt, tills det en dag blir dags att slå tillbaka.


THE MAN / Mesteren (Charlotte Sieling, DK 2017), 94 min, K/F12

Trailer

Fadern, sonen och den heliga konsten.

Den världskände och excentriske konstnären Simon dominerar både i konstvärlden och i sin egen ateljé, där han iklädd pyjamas leder ett tiotal personer som jobbar för honom och Konsten. Simons cirklar rubbas då hans okända son kommer in i bilden. Sonen är också konstnär, med eget ego, och jobbar också han med ett konstprojekt. Fadern har svårt att dela med sig av både uppmärksamheten och sig själv.

Regissör är Charlotte Sieling, som betraktar det manliga egot med humoristisk ironi. Som den store Mästaren ser vi Søren Malling i ännu en fantastisk rollprestation. I övriga roller ser vi bl.a. norska Ane Dahl Torp.


BORG/MCENROE / Borg
(Janus Metz, SE 2017), 107 min, S/T, suom. ja ruots. tekstitys / textad till finska och svenska

Trailer

Borg är en film om den svenska ikonen Björn Borgs resa från Södertälje till världseliten i en tid då allt var möjligt. Filmen skildrar Borgs största kamp som utspelades en regnig sommar på Wimbledon 1980 mot amerikanska John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

”Borg må vara en film som utspelar sig i tennisvärlden – men den är definitivt sevärd även för den som gärna byter kanal när det vankas sport på tv.” Silja Sahlgren-Fodstad, Yle

 

THE SQUARE (Ruben Östlund, SE 2017) 142 min, K/F12, suom. tekstitys

Trailer

Svenska Ruben Östlunds film vann Guldpalmen i Cannes 2017. Filmen är en vass satir som utspelar sig i konstvärlden, där den uppskattade kuratorn för ett konstmuseum trasslar in sig i en spiral av pinsamma situationer. Museets kommande utställning ”The Square” är ett verk som utmanar publiken till att hjälpa sin nästa. Det visar sig dock vara svårt för kuratorn att leva som han lär.

UNDER SANDEN/Under sandet (Martin Zandvliet, DK 2016) 101 min, K/F16, eng. tekstitys

Trailer

Våren 1945, ett par dagar efter andra världskrigets slut, skickas en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark för att avväpna de två millioner minor som har spridits ut längs den danska västkusten av de tyska ockupanterna. Kommandot över gruppen har sergeant Rasmussen som likt många av hans landsmän känner ett djupt hat för tyskarna. Krigsfångarna är unga killar som har hamnat på sitt livs hårdaste uppdrag. Tragiska händelser får t.o.m. den hårda Rasmussen att byta bild av fienden, trots att det kanske är för sent.

Denna imponerande dramafilm vann huvudpriset på Göteborgs filmfestival och har även kammat in båda kritikers- och Danska filmakademins priser.  Regissören tar upp ett känsligt ämne för danskarna, nämligen hanteringen av de tyska flyktingbarn som flydde till Danmark vid krigets slutskede.

UNDER THE TREE/Under trénu UNDIR TRÉNU (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, ISL 2017) 89 min, K/F, svensk textning

Trailer

Agnes kastar ut Atli hemifrån och Atli flyttar in hos sina föräldrar. Där inleder han kampen om att få delad vårdnad om sin dotter, samtidigt som han hamnar mitt i föräldrarnas och deras grannars konflikt om det ödesmättade Trädet, som växer så vackert på föräldrarnas gård, men som skuggar grannarnas tillvaro. Konflikten eskalerar till en äkta isländsk svart komedi!

Följande filmer kommer till visning från Kärlek & Anarkis turnéprogram

LOS BANDO (Christian Lo, NO 2018) 94 min, K/F7, suom. tekstitys

Hejdundrande roadmovie on vänskap, drömmar och kärleken till musiken. I denna feelgood komedi följer vi bandet Los Bando Immortale på en fartfylld resa genom Norge för att hinna till norska rock-mästerskapen. Rekommenderas från 10 år och uppåt.

HJÄRTAT (Fanny Metelius, SE 2018) 104 min, K/F16, eng. tekstitys

Då pojkvännen inte vill ligga med henne, söker Mika desperat svar på Google och hos sig själv. Berättelsen om kärlek, relationsproblem och livet i trendiga Stockholm bjuder på en äkthet – både i sin humor och smärta.

THE SWAN/Savanurinn (Ása Helga Hjörleifsdótirr, ISL 2017), 91 min, K/F12, English subtitles

Den nioåriga flickan uppfattas som ett problembarn och förs därför till landet över sommaren, där hon ska jobba på släktingarnas gård. Den hänförande isländska naturen och huvudkaraktärernas lågmälda känslor fångas av den dröjande kameran.  

 

INGMAR BERGMAN 100 ÅR

Vi firar Ingmar Bergmans (1918-2018) hundraårsminne i år i BERGMAN 100 – jubileumsårets tecken. Ett flertal av Bergmans filmer kommer att visas i serien Månadens nordiska films program under hela året. Ingående information om dessa filmer och om hela Ingmar Bergmans livsverk finns både på svenska och engelska på Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, www.ingmarbergman.se, som också fungerat som huvudsaklig källa för nedanstående filmtexter. Notera också att KAVI under detta jubileumsår kommer att visa Bergmans produktion storskaligt på sin biograf Orion i Helsingfors.

TROLLFLÖJTEN (Ingmar Bergman, SE 1975) 135 min, S/T, eng. tekstitys

Ingmar Bergman förälskade sig i Mozarts opera Trollflöjten redan som barn och den följde honom genom livet. Att filmatisera operan för tv gick därför som på räls och produktionen hade dessutom den största budgeten som en tv-produktion någonsin haft i Sverige. Bergman lär ha sagt att filmatiseringen innehåller illusionsteaterns ädla magi: ”Ingenting är, allting föreställer.”

FANNY OCH ALEXANDER (Ingmar Bergman, SE 1982) 188 min, K/F16

Fanny och Alexander är Bergmans mest självbiografiska film och också en av de mest älskade. Filmens två poler, den levnadsglada teaterfamiljen kontra den stränga biskopsgården sägs ha sin motsvarighet i Bergmans egna barndomsupplevelser. Filmen producerades av Jörn Donner och vann Oscar för Bästa utländska film. Det gjordes två versioner av filmen – den ursprungligt tänkta TV-serien på sammanlagt fem timmar och den kortare filmversionen, främst tänkt för att kunna säljas utomlands.

 SOMMAREN MED MONIKA (Ingmar Bergman, SE 1953) 96 min, K/F16, suom. tekstitys / svenskt tal

Den frispråkiga och upproriska Monika i en somrig romans med den blyga Harry. Efter en lättsam sommar i skärgården för hösten med sig den mörkare vardagen. Filmen blev en stor succé och Harriet Andersson, som spelar Monika, blev en internationell stjärna. Filmen baserar sig på Per Anders Fogelströms roman.

HÖSTSONATEN (Ingmar Bergman, SE/BRD/FRA 1978) 93 min, K12, suom. tekstitys / svenskt tal

En intensiv återförening av mor och döttrar. Den självcentrerade modern har inte sett sina döttrar på flera år. I huvudrollerna ser vi Ingrid Bergman som mor och Liv Ullman, som den ena dotter. Detta blev Ingrid Bergmans sista filmroll.

 DET SJUNDE INSEGLET (Ingmar Bergman, SE 1957) 96 min, F/K 16, English subtitles

Under medeltidens pesthärjningar spelar den grubblande riddaren, Max von Sydow, schack med döden. Bergmans storverk betraktas som en av filmhistoriens viktigaste filmer.