Filmer som ingår i serien under hösten 2017

Programmet varierar ortvis.

SAMEBLOD (Amanda Kernell, SE 2017) 110 min, F12, textad till finska, svenskt tal

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

 

DREAMS BY THE SEA / Dreymar við havið (Sakaris Stórá, FO/DK 2017) 78 min, F12, English subtitles

Ester, 16 år, sitter uttråkad i söndagsskolan, som hennes föräldrar drar. Hon är född och uppvuxen på den lilla orten, där allt går i samma bana. Då jämnåriga Ragna flyttar till orten, blir Ester fascinerad. Ragna är på många sätt så annorlunda. Hon bor med sin mamma och bror och flyttar ofta från ort till ort. Det blir dock snart tydligt att Ragna inte har det så lätt. Ragna längtar efter stabilitet, medan Ester söker äventyret. En hoppfull och behaglig film om flickornas framväxande vänskap och uppväxt med Färöarnas vackra landskap som kuliss.

WALK WITH ME / Standhaftige (Lisa Ohlin, DK 2016) 105 min, F16, English subtitles

Thomas är en dansk soldat som har förolyckats i Afghanistan. Han har blivit skickad till Danmark för rehabilitering och försöker få grepp om sitt liv, men hans bitterhet och temperament kommer i vägen. Balettdansösen Sofie besöker sjukhuset varje dag och lägger märke till Thomas. Hon bestämmer sig för att hjälpa honom med baletten som redskap.

JORDGUBBSLANDET (Wictor Ericsson, SE 2017) 93 min, F12, textad till fi och sve

15-årige Wojtek har tillsammans med sina föräldrar kommit från Polen till Sverige för att jobba som jordgubbsplockare. På gården lär han känna bondens dotter, Anneli. Trots den påtagliga statusskillnaden som råder mellan plockarna och ortsborna, börjar de två träffas i smyg.

Filmen är en kärlekshistoria som fungerar som en realistisk, och därför också obehaglig, påminnelse om hur vi bemöter varandra och hur olika utgångslägen och framtidsutsikter vi kan ha. Filmen är en kritikersuccé både i Sverige och Finland och har jämförts med Roy Anderssons genombrottsfilm En kärlekshistoria.

THE DAY WILL COME / Der kommer en dag (Jesper W. Nielsen, DK 2016) 119 min, F16, English subtitles

Året är 1967 och ungdomskulturen gror. Så är inte fallet i Gudbjerg, dit de oskiljaktiga bröderna Elmer och Erik hamnar när deras mor insjuknar. På fosterhemmet härskar tyrannen, rektor Fredrik Heck. Skräckslagna gör Elmer och Erik allt för att synas och märkas så lite som möjligt, tills det en dag blir dags att slå tillbaka.

BLAND MÄN OCH FÅR / Hrútar (Grímur Hákonarson, IS 2015) 93 min, F12, textad till finska

På Islands karga landsbygd bor två bröder som inte talat med varandra på 40 år. De blir tvungna att bryta tystnaden då de måste kämpa för att rädda sin värdefullaste egendom, sina kära får. Filmen var Islands Oscar –bidrag.

 

DEN ALLVARSAMMA LEKEN (Pernilla August, SE 2016) 115 min, F12, svenskt tal

Nytolkning av Hjalmar Söderbergs komplexa kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille i sekelskiftets Stockholm. En berättelse om kärleken och dess konsekvenser.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MXOU8nbkUXs
THE WAVE / Bølgen (Roar Uthaug, NO 2015) 105 min, F 12, finsk textning

Den erfarne geologen Kristian Eikfjord har nyss mottagit ett nytt jobb på en annan ort och familjen är mitt uppe i flytten från det pittoreska fjordsamhället invid Geirangerfjorden. Flyttlasset är packat då Kristians kolleger mäter märkbara förändringar i berggrunden. Kristians värsta mardröm visar sig bli verklighet. Kristian och hans team har tio minuter på sig att göra allt de kan för att rädda hela fjordsamhället från den stora vågen som är på kommande.

Filmen baserar sig på den katastrof som vetenskapsmännen menar att sannolikt kommer att inträffa i Geriangerfjorden.

Språk: Norska

Textning: Finska

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kaa-Et9mUbI

THE MAN / Mesteren (Charlotte Sieling, DK 2017), 94 min, K/F12, English subtitles

Fadern, sonen och den heliga konsten.

Den världskände och excentriske konstnären Simon dominerar både i konstvärlden och i sin egen ateljé, där han iklädd pyjamas leder ett tiotal personer som jobbar för honom och Konsten. Simons cirklar rubbas då hans okända son kommer in i bilden. Sonen är också konstnär, med eget ego, och jobbar också han med ett konstprojekt. Fadern har svårt att dela med sig av både uppmärksamheten och sig själv.

Regissör är Charlotte Sieling, som betraktar det manliga egot med humoristisk ironi. Som den store Mästaren ser vi Søren Malling i ännu en fantastisk rollprestation. I övriga roller ser vi bl.a. norska Ane Dahl Torp.

BORG (Janus Metz, SE 2017), 107 min, S/T, suom. ja ruots. tekstitys / textad till finska och svenska

Borg är en film om den svenska ikonen Björn Borgs resa från Södertälje till världseliten i en tid då allt var möjligt. Filmen skildrar Borgs största kamp som utspelades en regnig sommar på Wimbledon 1980 mot amerikanska John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

I filmen medverkar bl.a. Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf och Stellan Skarsgård. Regissören är den danske prisbelönta dokumentärfilmregissören och filmskaparen Janus Metz.

”Borg må vara en film som utspelar sig i tennisvärlden – men den är definitivt sevärd även för den som gärna byter kanal när det vankas sport på tv.” Silja Sahlgren-Fodstad, Yle

INGMAR BERGMAN 100 ÅR

Vi firar Ingmar Bergmans (1918-2018) hundraårsminne i år i BERGMAN 100 – jubileumsårets tecken. Ett flertal av Bergmans filmer kommer att visas i serien Månadens nordiska films program under hela året. Ingående information om dessa filmer och om hela Ingmar Bergmans livsverk finns både på svenska och engelska på Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, www.ingmarbergman.se. Notera också att KAVI under detta jubileumsår kommer att visa Bergmans produktion storskaligt på sin biograf Orion i Helsingfors.

BERGMAN 100: SOMMAREN MED MONIKA (Ingmar Bergman, SE 1953) 96 min, F16, svenskt tal

Den frispråkiga och upproriska Monika i en somrig romans med den blyga Harry. Efter en lättsam sommar i skärgården för hösten med sig den mörkare vardagen. Filmen blev en stor succé och Harriet Andersson, som spelar Monika, blev en internationell stjärna. Filmen baserar sig på Per Anders Fogelströms roman.

BERGMAN 100: SOMMARNATTENS LEENDE (Ingmar Bergman, SE 1955) 109 min, F 16, svenskt tal

Filmen som på allvar satte Bergman på den internationella filmkartan. En komedi där fyra par upplever kärlekens vändningar. Stor stjärnensemble, vassa repliker och snabba partnerbyten.

BERGMAN 100: SMULTRONSTÄLLET (Ingmar Bergman, SE 1957) 91 min, F16, svenskt tal

Smultronstället anses av många vara en av de viktigaste filmerna i filmhistorien. Den symboliska filmen för professorn, som spelas av Victor Sjöström, på en resa in i det egna jaget.

BERGMAN 100: VISKNINGAR OCH ROP (Ingmar Bergman, SE 1972) 92 min, F16, svenskt tal

”Kammarspel i rött om döende kvinna, hennes systrar och tjänarinnan.” (ingmarbergman.se)

Händelserna utspelar sig i herrgårdsmiljö i slutet av 1800-talet. Agnes dödskamp skapar endast rädsla och förakt hos hennes systrar. Den suggestiva filmen tilldelades bl.a. Oscar för bästa foto. Enligt Bergman är detta hans enda film, som inte hade kunnat göras svartvit.

BERGMAN 100: HÖSTSONATEN (Ingmar Bergman, SE/BRD/FRA 1978) 93 min, F12, svenskt tal

En intensiv återförening av mor och döttrar. Den självcentrerade modern har inte sett sina döttrar på flera år. I huvudrollerna ser vi Ingrid Bergman som mor och Liv Ullman, som den ena dotter. Detta blev Ingrid Bergmans sista filmroll.