7 Sámi Stories

Walhalla tar in samiska kortfilmer till visning runt om i landet. Fr.o.m. januari kommer de att visas på Kulturkontakt Nord, Arktisen upeeta -festivalen och som en del av serien Månadens nordiska film

Samlingen 7 Sámi Stories består av sju kortfilmer gjorda av sju olika samiska regissörer. Filmerna är gjorda i Kautokeino inom ramen för Sámi Film Lab –projektet som administrerades av International Sámi Film Institute. Filmerna ger en röst åt moderna samiska berättare som representerar den nya generationens visioner. Tittaren får följa med på en resa djupt in i hjärtat av Sápmi, det område i Finland, Sverige, Norge och Ryssland som historiskt omfattar samernas bosättningsområde.

Skaparna av 7 Sámi Stories lyfter fram historier som aldrig förr berättats för en stor publik. Tittaren möter mörka, dansande krafter som hemsöker en ung renkarl, unga flickor som ger sig liftande av på en farlig resa och en man som emotionellt rymmer från sin sjuka fru.

Publiken får höra förfäders helande röster och bli arga över den sanna historien om präster som bränner samiska hattar. Tittaren får också följa med en omöjlig kärlekshistoria och slutligen bli road av en rebellisk och politisk komedi om ett samiskt uppror.

Filmerna har engelsk textning.

De sju filmerna är:

SÁMI BOJÁ av Elle Sofe Henriksen
Berättelsen om Mikkel, den lilla renkarlen med ansvar för hela sin familj.

HILBES BIIGÁ – O.M.G. (OH MÁIGON GIRL) av Marja Bål Nango
Två flickor bestämmer sig för att ge sig ut på äventyr – de liftar sig fram på sitt äventyr.

ELLOS SÁPMI – LONG LIVE SÁPMI av Per Josef Idivuoma
En rebellisk komedi om den karismatiska kvinnotjusaren Klemet och händelserna kring hur det samiska parlamentet grundades. Den sanna historien baserar sig på Niillas A. Somby, som deltagit i manusskrivandet för filmen.

IĐITSILBA – BURNING SUN av Elle Márjá Eira
Filmen berättar den sanna historien om hur präster bestämde sig för att bränna alla hattar kvinnorna i en samisk stam klädde sig i.

EDITH & ALJOSJA av Ann Holmgren
En kärlekssaga som tangerar naturens lagar och kulturella skillnader.

ÁILE JA ÁHKKU – ÁILE AND GRANDMOTHER av Silja Somby
Áile har en hemlighet, som kan påverka hennes förhållande med hennes mormor/farmor.

GIKSAŠUVVAN EALLI – THE AFFLICTED ANIMAL av Egil Pedersen
Filmen porträtterar ett dysfunktionellt förhållande mellan far och dotter.