SUMÉ – THE SOUND OF A REVOLUTION (Inuk Silis Høegh, GR 2014) F 12, 74 min, English subtitles

Sumé – The Sound of a Revolution är en dokumentärfilm om det grönländska rockbandet Sumé som i början av 1970-talet släppte tre album som förändrade Grönlands historia. Gruppens politiska låtar var de första som spelades in på grönländska. Efter 250 år av dansk kolonisering fick Sumé igång ett återupplivande av den grönländska kulturen och identiteten.

Sumé har varit Grönlands kändaste rockgrupp i 40 år, men bandets historia handlar om mer än bara musik: den är också en berättelse om en nations kamp för självständighet. Filmen är den första dokumentärfilmen som producerats på Grönland samt den första filmen om landets moderna historia.

Språk: Grönländska och danska, textad till engelska

Trailer

 

ROSITA (Frederikke Aspök, DK 2015) F 12, 92 min, English subtitles

Johannes bor med sin pappa Ulrik i en fiskeby där de lever ett lugnt och rutinerat liv. Ulrik saknar dock kärlek och närhet och löser detta på samma sätt som många andra män i byn – han skaffar sig en ung filippinsk kvinna, Rosita (26 år). Johannes måste mot sin vilja hjälpa paret att kommunicera med varandra, eftersom pappans engelska inte är något vidare. Med tiden blir Johannes och Rosita för nära, vilket tvingar Johannes att ta ansvar för sina egna drömmar och sin egen framtid. 

Trailer

POJKARNA (Alexandra-Therese Keining, SE/FI 2015) F12, 106 min, svenskt tal, textad till finska

Pojkarna baserar sig på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman. Filmen handlar om tre 14-åriga flickor som i ett växthus dricker saft ur en konstig blomma och förvandlas till pojkar. I växthuset bygger de upp en egen, magisk värld. På ett fantasifullt sätt skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek. Filmen ställer också frågan om kön rentutav är något vi själva skapar och inte föds till.

Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto i september 2015. Sedan dess har den visats på flera filmfestivaler, t.ex. i Rom, Chicago och Haugesund där den fått ett fint mottagande av både publik och kritiker.

Trailer

KOLLEKTIVET (Thomas Vinterberg, DK 2016) F 12, 111 min, textad till svenska och finska

Erik och Anna har en gemensam dröm. Därför bestämmer sig paret för att tillsammans med dottern Freja starta ett kollektiv i den finare delen av Köpenhamn. Huset fylls fort av både liv och glädje, husmöten, middagar och fester. Kollektivet bjuder på vänskap, kärlek och sammanhållning tills en dag då en kärleksaffär blir en stor prövning för hela kollektivet.

Kollektivet är den välkände regissören Thomas Vinterbergs nya komedifyllda drama. Filmen har fått inspiration av regissörens egna barndomserfarenheter.

Trailer 


MEDAN VI LEVER
(Dani Koyaté, SE 2016) F7, 91 min, English subtitles/svenskt tal

Kandia, en afrikansk kvinna i femtioårsåldern som bott i Sverige i 30 år, bestämmer sig för att flytta tillbaka till Gambia. Sonen Ibbe, som drömmer om en musikkarriär inom hiphop och är på väg att slå igenom, följer till slut efter. Mötet med hemlandet blir dock inte som de tänkt sig. En aktuell film om det universella ämnet identitet, ur både modern och sonens perspektiv.

Trailer


WHITE PEOPLE/Det vita folket
(Lisa Aschan, SE/DK/FI, 2015) F12, 82 min, English subtitles

Sverige 2015. Alex grips på gatan utanför mataffären och förs till en bunker där människor hålls inlåsta i väntan på deportation. Där är Viktoria chef och styr med järnhand. Från sekunden Alex anländer är hon fast besluten att rymma. Kosta vad det kosta vill.

Filmen behandlar allegoriskt ett dagsaktuellt ämne; makt och hierarkier.  I rollerna ses bl.a. Vera Vitali, Pernilla August och Ville Virtanen. Filmen är delvis inspelad i Finland.

Trailer


EN MAN SOM HETER OVE
(Hannes Holm, SE 2016) F12, 116 min, svenskt tal, finsk textning

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.


J
AKTEN/Jagten (Thomas Vinterberg, DK 2013) F 12, 111 min, danskt tal, textad till finska

Efter en hård skilsmässa börjar 40-årige Lucas äntligen få styr på sitt liv, men över en natt går allt i spillror. Det enda som behövs för att åstadkomma detta är en liten historia, en obetydlig slumpmässig lögn, som nu börjar sprida sig i samhället likt ett virus. Det lilla samhället fylls av chock och misstro och drivs till kollektiv hysteri. Lucas blir tvungen att strida för sin heder – för sitt liv.


ÅTERTRÄFFEN
(Anna Odell, SE, 2013) F7, 90 min, svenskt tal, textad till finska

I “Återträffen” bjuder Anna Odell in oss till sin egen klassträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.


EN UNDERBAR JÄVLA JUL
(Helena Bergström, SE 2015) F7, 108 min, svenskt tal, textad till finska

En underbar jävla jul. Den här svenska komedin var den mest sedda filmen i Sverige år 2015. I rollerna ser vi bl.a. den älskade komikern Robert Gustafsson.

27-årige Simon och Oscar har varit ett par i tre år. De har köpt ett hus tillsammans med sin goda vän Cissi. Cissi är gravid i nionde månaden och någondera av karlarna är far till barnet. Hur som helst ska de grunda en familj tillsammans, men det har de ännu inte berättat för sina respektive familjer. Det här är med andra ord årets stora julhemlighet! Men vilken tidpunkt vore väl ett bättre tillfälle att berätta detta än julafton – toleransens högtid?


NÄR MOLNEN SKINGRAS
(Lasse Zackrisson, SE 2015) T, 87 min, English subtitles/svenskt tal

När molnen skingras är en dokumentärfilm om den ikoniska svenska sångerskan Ulla Billquist. Ulla Billquist var krigsårens mest berömda röst i Sverige. Hon tog sitt liv endast 38 år gammal, mitt i berömmelsen, och sedan verkade det som om ett lock lagts på hennes eftermäle. Filmen är ett unikt tidsdokument, en inträngande beskrivning av en bi/homosexuell kvinnas liv i folkhemmets Sverige.

Trailer


SILENT HEART/Stille Hjerte
(Bille August, DK 2014) F12, 97 min, danskt tal, textad till finska

Bille Augusts rörande drama om att försöka förstå en annan människa. Familjen samlas för att tillbringa en sista helg tillsammans enligt moderns önskan. Alla är smärtsamt medvetna om hur helgen kommer att sluta, men filmen bjuder på en hel del vändningar i en situation där inget är svartvitt. Hur väl känner vi varandra? Vad skulle vi själva göra i motsvarande situation? Vem är redo att offra sig?

Trailer

Sumé – the Sound of a Revolution

Rosita

Pojkarna

Kollektivet

Medan vi lever

Det vita folket

En man som heter Ove

Jakten

Återträffen

En underbar jävla jul

När molnen skingras

Stille Hjerte